Ponzi sheme u modernim financijama

Postoji mnogo vrsta prijevara u svijetu, od kojih su neke već prepoznatljive i relativno ih je lako identificirati – poput SMS poruka koje traže osjetljive informacije ili krađe podataka. Međutim, postoje i složenije prijevare poput Piramide sreće, Ponzi sheme i drugih financijskih prijevara. Prepoznavanje ovih ͏prijetnji ključno je za sp͏rječavanje novčanih gubitak͏a.

 

Među raznim oblicima poslovnih prijevara, Ponzi sheme  ističu se svojom složenošću i štetnim učincima na financijske sustave i pojedince. Ove sheme, nazvane po Charlesu Ponziju, koji je postao poznat po korištenju ove metode početkom 20. stoljeća. Funkcioniraju na principu isplaćivanja starijih investitora novcem prikupljenim od novih investitora, umjesto od stvarnih poslovnih prihoda. I͏ako se Piramide sreće i Ponzijeve͏ sheme često povezu͏ju, ͏one su ͏odvojeni pojmovi. U Ponzi shemama se voditelj često direktno susreće sa žrtvama, dok je u Piramidama češća pojava masovnog regrutiranja.

 

Glavna sličnost između Ponzi shema i piramidalnih shema

Glavna sličnost između Ponzi shema i piramidalnih shema je ta što obje zahtijevaju stalan priljev novih investitora kako bi se održale. Kada priljev novih investitora počne presušivati, shema se urušava. U obje vrste prijevare novi članovi svojim doprinosima zapravo stvaraju dobit sheme, dok članovi smatraju da je dobit rezultat istinitih investicija ili poslovanja.

 

Najpoznatija Ponzijeva shema 21. stoljeća je prijevara Bernija Madoffa. Žrtve ovog skandala, uključujući Stevena Spielberga, Larryja Kinga te razne banke i investicijske grupe, čekale su odštetu dugi niz godina. Nažalost, samo je između 60 i 70 posto uloženog novca vraćeno. Ponzi sheme mogu se pojaviti na maloj i velikoj razini, utječući na pojedince i velike financijske institucije. Na maloj razini, prevaranti često ciljaju prijatelje, obitelj i svoju zajednicu, obećavajući brze i visoke povrate. Primjer može biti lokalni “investicijski klub” koji privlači susjede lažnim obećanjima. Na velikoj razini, Ponzi sheme mogu uključivati tisuće investitora i milijarde dolara, kao u slučaju Bernija Madoffa, čija je prijevara trajala desetljećima i uključivala poznate osobe i velike banke. Bez obzira na razinu, ključ prepoznavanja Ponzi shema leži u skepticizmu prema nerealnim investicijskim prilikama i stalnom obrazovanju o financijskim prijevarama.

 

Kako zapravo izgledaju Ponzi sheme koje utječu na nas direktno?

Možda ste već primijetili sadržaje na društvenim mrežama koji su namijenjeni osobama u dugovima, samohranim roditeljima i ostalim ranjivim skupinama. Prevaranti često tvrde da su oni sami u prošlosti radili teške poslove, bili odvojeni od obitelji zbog istog, te da nisu dovoljno zarađivali za taj uloženi trud. Međutim, da postoje opcije posla od doma, koje ne zahtijevaju obuku ni više obrazovanje, koje nude natprosječne plaće od desetak tisuća dolara ili eura. Često je riječ o Ponzi shemama ili Piramidama sreće. Vrlo je mala vjerojatnost da će Vam se prodati tečaj i da ćete na bazi stečenog znanja zaraditi milijune. Važno je biti na oprezu i izbjegavati ovakve obmane.

 

 

 

To nas dovodi do pitanja – kako se prosječna osoba može zaštititi od Ponzi shema i sličnih prijevara, ako čak i vodeći stručnjaci u svijetu financija ponekad griješe u njihovom prepoznavanju? Ključ leži u kontinuiranom razvijanju financijske pismenosti, kako individualno, tako i na razini društva. Važno je razumjeti da veliki dobici ne dolaze bez značajnih rizika. Povrat na ulaganje nikada ne može biti obećan ili zajamčen, stoga budite oprezni ako vam netko to tvrdi. Također, ignorirajte poruke koje sugeriraju da samo trebate kupiti tečaj ili e-knjigu kako biste odmah počeli zarađivati natprosječne iznose.

 

Poželjno je organizacije tražiti za informacije pismenim putem, te samostalno provjeravati njihovu istinitost. Također promatrajte profesionalnost osoba u organizaciji – sudionici Ponzi shema često znaju biti otvoreni na početku, pa pasivno agresivni, te izbjegavati kontakt sa žrtvama čim se shema krene urušavati. I naravno, ako ne razumijete investiciju pokušajte saznati više o njoj. Ako Vam nakon dodatnog pojašnjenja izgleda nejasno ili nerealno, izbjegavajte ju.

 

 

Izvor: https://www.visualcapitalist.com/biggest-ponzi-schemes-in-modern-history/

Visual Capitalist