Pametno upravljanje novcem – Savjeti i trikovi za studente

 

Dragi naši studenti znamo i sami kako je studentski život ponekad izazovan pogotovo kad je riječ o financijama. Kroz pametno planiranje budžeta i upravljanje troškovima te disciplinirano trošenje studenti mogu razviti financijsku stabilnost koja će im olakšati prijelaz sa studentskog načina života na profesionalni svijet. Zato smo ovdje izdvojili par savjeta i trikova koji vam mogu pomoći da mudro upravljate svojim novcem i stvorite čvrste financijske temelje.

Za početak krenimo sa zanimljivom, ali pomalo i poražavajućom činjenicom koja navodi kako prema posljednjim raspoloživim podacima iz 2018. godine, Hrvati imaju u prosjeku 31,8 godinu kada se odluče za odlazak iz roditeljskog doma.

Upravo zato donosimo top 10 savjeta za mlade ljude koji žele poraditi na svojim financijskim odlukama i poboljšati kvalitetu trenutnog, ali i pripremiti se za skoru budućnost – financijsku neovisnost.

1. Postavi si realan budžet

Možda je ovo zapravo jedan od najtežih koraka, zato smo ga stavili odmah na početak. Definiraj osnovni budžet koji obuhvaća stanarinu, hranu i prijevoz. Danas postoje mnoge mobilne aplikacije u kojima možeš vrlo jednostavno evidentirati svoj osnovni mjesečni budžet.

2. Prioriteti trošenja

Napravi vrlo jasno razliku između stvarnih potreba i želja. Kupuj ono što je zaista potrebno i ima dugoročnu svrhu, a ne ono što će ti za par dana dosaditi. Dobra taktika je kada ti se nešto svidi ne kupiti impulzivno bez razmišljanja, već odi doma, prespavaj razmisli o tome, pa se vrati ako misliš da je razumno potrošiti na to svoj džeparac.

STUDENTSKI POPUST 20%! - Cluego Escape Room Zagreb | Čak 75 minuta zabave!

3. Studentski popust

Ne znam jesi li svjestan, ali u mnogo tome studenti imaju pravo na popuste kao što su kino ulaznice, ulaznice za razne muzeje, popust na gradski i međugradski prijevoz, pa čak i shopping!

4. Razvijaj financijski navike

Praćenje trošenja na osnovne potrebe kao i one ne tako nužne ali svakako dio studentskog života npr. kava s ekipom, izlasci, shopping, putovanja, restorani mogu se evidentirati te organizirati što je prioritet od toga, a na čemu ćeš ušparati. Također plaćanje novcem (u gotovini) za neke se pokazalo učinkovitijim jer ako plaćaš na karticu mnogi nemaju osjećaj koliko zapravo troše.

5. Studentski posao

Ako studentske obaveze to dopuštaju, razmisli o tome da se negdje zaposliš. Pomoći će ti oko financija, ali i oko iskustva za budući poslovni svijet i razvoj karijere.

6. Stipendije i potpore

Potraži imaš li pravo na stipendiju ili financijsku potporu koje odgovaraju tvom području studija ili financijskih prilika. To ti može biti značajan izvor financijske pomoći.

7. Planiranje budućnosti

Naravno nemoguće je isplanirati cijeli budući život, ali krenimo od toga da planiraš i odvajaš dio novaca sa strane koji nećeš trošiti već ga čuvaš za stambenu štednju ili dodatnu edukaciju/obrazovanje.

8. Izbjegavajte kreditne zamke

Budite oprezni s kreditnim karticama i plaćajte račune na vrijeme kako biste izbjegli taj neugodan minus na kartici. I ovako nam je ponekad život na fakultetu stresan, ne treba ti još i otplaćivanje duga.

9. Ulaganje u obrazovanje

Ono slobodnog vremena što imaš razmisli o tome da uložiš u svoje obrazovanje, jezici su dobra opcija. Dodatne vještine mogu vam otvoriti vrata za buduće prilike!

Visoko obrazovanje | Republički zavod za statistiku Srbije

10. Podjeli svoja iskustva s kolegama

Pitaj ostale kolege i studente kako vode svoje osobne financije, jedni od drugih možemo puno toga naučiti.

Uz naše smjernice, vjerujemo kako ćeš se osjećati organiziranije i sigurnije o svojim osobnim financijama i stvoriti financijski stabilniju podlogu za budućnost. Kroz ove korake studenti ne samo da olakšavaju trenutačni teret financijskih izazova, već i grade temelje za budući uspjeh. Navike su ono što najviše doprinosi pravilnom trošenju i reorganiziranju budžeta. U konačnici, usvajanje ovih savjeta stvara ne samo odgovorne financijske navike već i osigurava da studentsko iskustvo bude obogaćeno bez nepotrebnog stresa. Uživaj u studentskom životu, ali sjeti se da pametno upravljanje novcem nije samo vještina nego ključ uspješnog studentskog života!

Za dodatno produbljivanje znanja i usavršavanja, prijateljstva i moguća pitanja vezanih uz financije pridruži nam se na projektu Osobnih financija. S veseljem očekujemo tvoju prijavu! #klinkavratiduplo