Postignuća Ekonomske klinike u 2023.

Iako se možda čini kako je Ekonomska klinika samo jedna od mnogih studentskih udruga, rijetki znaju tko se krije iza dobro uređenih kulisa. To su duše koje su u prethodnoj godini svojom voljom, svojim duhom i znanjem izgradili tvrđavu čija svaka cigla može biti predmet ponosa i hvale. Ipak, važno je naglasiti i detalje i svaki korak pri izgradnji postignutih rezultata. Kad je o tome riječ, glavnu preuzima ovogodišnji predsjednik Ekonomske klinike, Ivan Ložnjak te je iznosi u sljedećim rečenicama. Kako nam je 2023. na isteku i veselimo se Novoj, vrijeme je da pročitate postignuća Ekonomske Klinike u 2023. godini!

Općenito govoreći, kako bi svi članovi bili upućeni u trenutno stanje rada udruge, početkom mjeseca predsjednik ili dopredsjednik na aplikaciju Slack objavljuje čime se udruga bavila prethodni mjesec u kliničarima poznatoj rubrici rEKap. Kužite foru, EK, Ekonomska klinika. U redu, skužili ste.

Izborna skupština i rođendan Ekonomske klinike

Novu smo godinu započeli Izbornom skupštinom, gdje smo u prepunoj trinaestici na EFZG – u, glasovali tko će voditi Udrugu idućih godinu dana. Na sva izvršna mjesta izabrani su Ivan Ložnjak kao predsjednik, Josip Štimec u ulozi dopredsjednika. Helena Mendroš postala je voditeljica Ljudskih potencijala, Aljoša Luciano Marijanović voditelj Marketing i PR-a te Lovro Štefanić voditelj Financija. Zatim je uslijedilo prijelazno razdoblje i predaja mandata. Zatim? Sve je kulminiralo u veljači osmim rođendanom naše male, ali ipak tako velike Klinike u restoranu Spoon. Iako ste možda zainteresirani za detalje rođendana, dajemo Vam samo mašti na volju!

Regrutacije, generalna skupština i Kava na Eks

Ostatak veljače, pošto su gotovo svi naši članovi uzorni i marljivi pojedinci, proveli smo glavom u knjigama učeći za ispitne rokove te pripremajući se za otvaranje semestra. Novi je Izvršni odbor dočekala smjena generacije, gdje je dosta članova nakon provedenog životnog ciklusa u Udruzi izašlo i okrenula se osobnim i karijernim putevima, gdje im želimo svu sreću te im se zahvaljujemo na radu kod nas. Stoga smo početkom ljetnog semestra krenuli s intenzivnim regrutacijama i nakon uspješno provedenih testova i intervjua, zaželjeli dobrodošlicu dvadesetak novih članova. Pred njima, a i pred starima bio je veliki zadatak pripremiti ih za sve projekte koje smo odlučili provesti kroz godinu. Cijelu strategiju smo razvijali na generalnoj skupštini koja se održala nekoliko dana nakon službene dobrodošlice novih članova u udrugu.

Za Dan žena, osmog ožujka, održali smo naš recentni projekt Kava na EKs na temu Ja, šefica! Voditeljica Jelena Sajko došla je na ideju kako bismo mogli ugostiti dame koje su poznate u društvu radi svojih inicijativa, poduzetništva i crta leadershipa kako bismo dalje potaknuli mlade djevojke u usponu za razvoj i razvitak.

Underline i team building

Kroz travanj smo pripremali našu marketinšku konferenciju i radionicu Underline. U svibnju smo ugostili različite stručnjake iz toliko širokog pojma kojeg nazivamo marketing, a sve to uz svoj tim organizirala je Gabriela Strinić. Vjerujemo da sudionici nisu ostali razočarani te da su zapisali nekoliko crta iz predavanja koja će pretočiti u svoj rad.

Peti je mjesec doživio svoj vrhunac team buildingom u party kućI Sjenica u naselju Novaki. Dao bih se kladiti da ne znate gdje su locirani Novaki, bez da pogledate na karte. Da Vam olakšam, mjesto Novaki pored Dubrave. Ali ne pored zagrebačke Dubrave, nego Dubrave… Dobro hajde, ako baš morate pogledajte na karte. Kada pogledate gdje je to, vidjet ćete kako smo bili okruženi prekrasnim poljima, u čijem je blatu zapeo i jedan auto pun Kliničara. Jedini način za spasiti auto bilo je uz asistenciju lokalnog farmera i njegovog traktora! To je sve što vam otkrivamo s tamošnje atmosfere.

   

Ljeto i eKonfa

Zatim je stiglo ljeto, za Kliničare ipak mirniji dio godine gdje se svi više-manje razbježimo. Sezonci na sezone, dotepenci doma punit frižidere i štedjet novce ili na kraju s mora na planine s time da tijekom ljeta ipak je s planina na more te svi oni koji su ipak pripremali jesenske ispitne rokove da spase godinu. Često na Slacku osvane fotografija tijekom ljeta u gluho doba noći kako su se dva Kliničara našla sasvim slučajno u nekoj diskoteci ili da šalju fotografije s markantnim glazbenicima naše estrade pa tako ostanemo povezani kroz osmijeh i šalu.

Na samom pragu nove akademske godine 2023./2024. naši su se kliničari zaputili na dalek put. Do Trakošćana na njima poznatu EKonferenciju tzv. eKonfu. Neki su čak i zalutali preko granice, kriveći aplikaciju za navigiranje. Mnogi su vrijeme proveli pijući kavu, kupajući se u bazenu hotela Trakošćan ili očajnički igrajući padel dok su zadnje zrake jesenskog Sunca odlazile iza zagorskih brega. Slijedila je zabavna večer koju su, uz ukusnu večeru, naši članovi proveli uz kviz i zabavu uz glazbu. Ujutro su poslušali dvije radionice koje su dobro došle u daljnjem radu, a dan su okrunili obilaskom poznatog dvorca.

Regrutacije, Poduzetnik budućnosti, LearnToInvest, Kino na EFZG-u, Generalna skupština

Deseti mjesec. Početak akademske godine. Nove regrutacije. Poduzetnik budućnosti. LearnToInvest. Kino na EFZG-u. Generalna skupština. Da, dobro ste pročitali, sve ovo smo odradili u desetom mjesecu. Napet tempo, ali ništa što Kliničari ne mogu izvesti. Početak akademske godine je uvijek novi početak za sve studente, a tako i za Kliničare jer označava razdoblje početka projekata uz sve to imali smo stotinjak prijava na regrutacijama, a pedesetak intervjua je odradio tim Ljudskih potencijala.

Uslijedio je Poduzetnik budućnosti tri vikenda zaredom, gdje su srednjoškolci u sklopu predavanja i radionica razvijali svoju start-up ideju te ju na kraju prezentirali pred angel investitorima. Hvala voditelju projekta Dominiku Obrežu te njegovom timu koji je preko ljeta radio da bismo pomicali granice hrvatskog obrazovnog sustava.

Paralelno dvije subote za redom, izvodili smo Learn To Invest konferenciju na temu tradicionalnih i modernih oblika investiranja. Ugostili smo preko 200 ljudi koji ili žele početi ili nadograditi svoje znanje. Sigurni smo da su sudionici otišli doma puni novih informacija, metoda i modela za razvijanje svog investicijskog portfelja. Matej Međugorac i njegov tim su također tijekom ljeta razvijali projekt na čemu im se Klinika zahvaljuje!

Tko je bio na Kinu na EFZG-u, zna što smo napravili. Napunili cijelu kongresnu dvoranu, preko 400 sudionika došlo je popratiti kratku panel raspravu o umjetnoj inteligenciji, a zatim pogledati projekciju Transedencea. Vjerujemo da je Tomislav Jurić, voditelj projektima, pokazao jedan drugačiji način studiranja i da nije sve u predavanjima, knjigama, skriptama.

Generalnom skupštinom objedinili smo sve listopadske događaje, pohvalili kliničare i upoznali nove članove!

Osobne financije i Kava na EKs

Studeni, mjesec rezerviran za projekte koje smo ponovno vratili na noge: Osobne financije i još jednu Kavu na EKs. Napunili smo cijelu Vijećnicu EFZG-a sudionicima za Osobne financije, gdje smo razgovarali o tome kako iskrojiti vlastiti budžet na temelju primanja, kako postati financijski kameleon te rekli bismo i ne tako daleka tema za razmišljanje, kupovina nekretnine. Ena Telalović i njen projektni tim su zaslužni za ovaj projekt te se veselimo idućem izdanju.

Kavu na EKs na temu kako do uspjeha u poduzetničkim vodama, organizirala je Karla Paola Molc i njen projektni tim. Inače, Karla je poznata u Klinici pod akronimom KPMG (kužite, fora). Opet napunili birc gostima i to tri genijalna gosta. Samo ću Vam reći da se kafić toliko napunio da se stajalo sa strane, sjedalo na rubove stolica pa maltene na podu, eto toliko su dobre naše kavice.

Financijska pismenost osnovnoškolaca

Iako su skoro svi naši projekti rezervirani za jedan specifični period u godini, naš najslađi namjenjen mališanima osnovnih škola u Zagrebu, Financijska pismenost osnovnoškolaca traje cijele (školske) godine. Iako su se ove godine u vođenju projekta pronašle čak dvije kliničarke, Matea Maras i Petra Milunović, svaka je od njih na svoj je poseban način pokazala iznimnu volju i ambiciju usmjerenu na klince i njihovo obrazovanje i učenje. Pokazale su kako kroz igru i smijeh srca mogu prošetati do same kore malog i zaigranog mozga svakog od pojedinaca koji je sudjelovao u projektu!

XMAS party i budući planovi Ekonomske klinike

Došli smo do sada, ovog trenutka, prosinac. Privodimo sve kraju, šuškaju se imena za potencijalne kandidate Izvršnog odbora, ali dobro, to će vam iduće godine netko drugi prenijeti u drugom članku. Kratka zahvala svim partnerima, sponzorima, donatorima i prijateljima udruge koji iz dana u dan prepoznavaju naš rad i različitim sredstvima pomažu u radu udruge. Ekonomska klinika je zaista ostvarila nezaboravna iskustva i postignuća. Negdje usputno smo i kroz dvanaesti mjesec odradili i naš XMAS party, ali to pišem u perfekt futuru jer na dan pisanja članka imamo još tjedan dana za smisliti ružni božićni džemper.

Ekonomska klinika Vam želi ugodne blagdane te sretnu i uspješnu Novu godinu!