Aplikacija ‘Kuna’ – projekt razvijen s ciljem poboljšanja financijske pismenosti građana.

Studentska udruga Ekonomska klinika u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu osmislila je aplikaciju “Kuna”, aplikaciju za financijsko opismenjavanje odraslih. Aplikacija je postala dostupna u srpnju 2020., s ciljem poboljšanja financijske pismenosti građana.

Financijska pismenost u Hrvatskoj

Aplikacija za cilj ima educirati i podignuti svijest o važnosti financijske pismenosti. Educiranjem i raspoznavanjem financijskih pojmova korisnici usvajaju znanja i vještine koje im mogu pripomoći kod zapošljavanja, ali i naučiti kako efikasnije upravljati vlastitim budžetom. U istraživanju koje je provela Hrvatska narodna banka i HANFA, pokazalo se kako je financijska pismenost u Republici Hrvatskoj na razini od 11,7 bodova od mogućih 21, što ukazuje na to da mjesta za napredak svakako ima.

OECD financijsku pismenost definira kao kombinaciju informiranosti, znanja, vještina, stavova i ponašanja potrebnih za donošenje ispravnih financijskih odluka za ostvarenje individualne dobrobiti. Stoga su se u istraživanju mjerile tri osnovne kategorije: financijsko znanjefinancijsko ponašanje i odnos prema trošenju novca.

Edukativni kviz obrađuje 5 kategorija

Aplikacija korisnicima u uvodnom dijelu nudi izbornik gdje mogu pronaći dodatne informacije o Ekonomskoj klinici, ali i informacije o razvoju. Odabirom na “kviz” pruža im se mogućnost učenja i provjeravanja znanja iz pet kategorija: porezi, štednja, mirovine, ulaganja i krediti. Unutar svake kategorije nalazi se edukativni sadržaj kojeg prati kviz od 15 pitanja, minimalni broj osvojenih bodova je 15, dok je maksimalni bodovni prag 45. Također, aplikacija nudi opciju “pristupačnost” u okviru toga da se korisniku nudi modul većeg kontrasta, uvećani font te font namijenjen osobama s disleksijom.

Aplikacija je namijenjena građanima koji žele steći i proširiti osnovno financijsko znanje. Kombiniranjem edukativnog sadržaja u formi teksta i video materijala te provjeravanja naučenog u obliku kviza, osigurava se da korisnici nauče i koriste stečeno znanje u svakodnevnom životu.

Podsjetimo, Ekonomska klinika ponosi se još jednom aplikacijom za financijsku pismenost namijenjenoj mlađoj populaciji. U sklopu projekta Financijska pismenost osovnoškolaca, osmislili smo aplikaciju namijenjenu učenicima 1.-4. razreda osnovnih škola.

APP Store
Google Play