Za doživjeti uspjeh nekada je susret s neuspjehom i preprekama neophodan i ključan. Pravi primjer nam je jedan od najmlađih hrvatskih inovatora, Ivan Mrvoš, koji je pravi primjer da se strpljenje,rad i žrtva isplate.

 

 Za početak možete li nam reći nešto više o Includeu?

Include je u javnosti poznat po proizvodnji prve serijski proizvedene pametne klupe – Steora. No Include je više od toga, kao tvrtka koja je prisutna na skoro svim kontinentima (osim Antarktike), na preko 50 tržišta, Include je postao lider na području proizvodnje urbane pametne opreme, odnosno rješenja za pametne gradove. Rekao bih da nema tog projekta pametnog grada u kojem Include nije prirodni partner. Pioniri smo u ovoj industriji i doprinosimo njenom globalnom razvoju.

 

Tvorac ste prve pametne klupe u Europi.Kako ste došli do te ideje? Koliko dugo vam je trebalo da ju realizirate?

Ideja je nastala iz LED stolca, proizvoda koji je trebao biti namijenjen za ugostiteljske objekte. Stolice su mogli svijetliti različitim bojama koje bi korisnici sami birali te su imali punjače za mobitele.  Svima se sviđala ideja, no cijena im je bila previsoka i bilo ih je potrebno učestalo puniti. Shvatio sam da bi umjesto stolca bilo bolje napraviti klupu koja bi uz solarne panele i punjače za mobitela mogla donijeti konkretnu vrijednost u javnim prostorima.

 

Tvrtka danas broji mnoge uspjehe, projekti su financirani od strane EU,imate brojne ulagače. No, znamo da nijedan početak nije lagan pa sigurno nije bio ni Vaš. Jeste li na samome početku nailazili na mnoge prepreke? Da li je teško biti mladi poduzetnik u Hrvatskoj?

Biti poduzetnik u Hrvatskoj, pa čak i bilo gdje drugdje u svijetu, nije lako. Tehnologija i trendovi mijenjaju se gotovo iz trenutka u trenutak, tvrtke nastaju i nestaju, a u cijelom tom kaosu opstaju samo najbolji. Čini mi se kako je upravo to najbolji opis poduzetništva 21. Stoljeća. Bit poduzetništva, ona pokretačka snaga koja nas tjera naprijed, je stvaranje dodatne vrijednosti društvu u kojem živimo. Sama činjenica da naših pametnih klupa iz Solina ima u preko 55 zemalja, motivacija je sama za sebe. 

 

Steor- prva pametna klupa

 

Uspješno ste pronašli investitore za vaše projekte iako znamo da se mnogi startupovi u Hrvatskoj muče s njihovim pronalaskom. Zašto je situacija takva?

Nije to problem samo u Hrvatskoj, razlika između investitora u Europi i SAD-u je u tome što su investitori u SAD-u skloni više riskirati, pa za Europske možemo reći da su više konzervativni. U Hrvatskoj je trenutno mnogo uspješnih startupova s podrškom kvalitetnih investitora. Kako i kod svakog startupa, investitor nije samo izvor novaca već i kvalitetan partner u razvoju poslovanja, stoga vrlo je važno da i jedni i drugi imaju kvalitetan odnos.

 

Kako se situacija s virusom Covid19 odrazila na poslovanje Includea? Da li vam je organizacija poslovanja oduzela mnogo vremena?

Situaciju smo dočekali razborito i spremno. Svi odjeli tvrtke su imali aktivirane procese za krizu, a tvrtka je bila spremna (i dalje je) na sve moguće potencijalne vanjske i unutrašnje opasnosti. Napravili smo kvalitetne procjene rizika, ne samo za poslovanje tvrtke, već ono što je najvažnije, za zdravlje naših zaposlenika. Sva ta organizacija nam nije oduzela mnogo vremena, i fokusirali smo se na razvojne aktivnosti te proširenje proizvodnih kapaciteta. 

 

Kako se nosite s činjenicom moguće krize u državi? Jeste li se susreli s većim problemima?

Mogućnost krize je uvijek prisutna, niti jedna kriza nije lagana, posebice u Hrvatskoj gdje mnogi imaju osjećaj da kriza nikada nije ni prošla. Za Include smo osigurali dovoljno sredstava da se nosimo sa svim oblicima krize, nas jedino brine kriza na tržištu rada, gdje je sve teže i teže pronaći kvalitetne zaposlenike i biti konkurentan s uvjetima rada. Jednostavno teško je konkurirati s primanjima koja su u drugim članicama Europske Unije i to nam je najveća potencijalna kriza.

 

Otkazi se dijele na sve strane. Jeste li vi također kao tvrtka morali posegnuti za takvim mjerama?

Od početka COVID-19 krize pravovaljano smo svim našim zaposlenicima komunicirali u kakvom se stanju tvrtka nalazi, nismo posezali za mjerama poput smanjenja plaća, no kao i mnogi pogođeni krizom, uzeli smo  potpore za očuvanje radnih mjesta. Trenutno imamo kadrovskih promjena, posebice na onim tržištima koja su jako pogođena COVID-19 krizom i gdje epidemiološke prilike nisu prihvatljive za poslovanje.

 

Include

 

Smatrate li da će novonastala situacija mnogo utjecati na IT industriju u svijetu, ali i u Hrvatskoj?  Hoće li negativno utjecati na startupove ili će pak imati pozitivan efekt?

Ova situacija je vrlo specifična, zdravstvo se nije susrelo s njom, a niti gospodarstvo, mnoge grane industrije pa tako i IT su pogođene i mnogi će se morati prilagoditi novonastaloj situaciji. Svaka kriza je i prilika za mnoge inovativne proizvode i rješenja, a gospodarska kriza ne bi trebala puno utjecati na startup tvrtke koje ionako spadaju u kategoriju visoko rizičnih investicija. Ono što želim reći je da će i dalje dobre startup tvrtke imati velike šanse za kvalitetnim partnerima i oblicima financiranja, bez obzira na potencijalnu globalnu gospodarsku krizu.

 

Što smatrate ključnim za uspješan biznis? Jeste li ostvarili svoj san s Includeom?

Uspjeh je rezultat cijelog niza neuspjeha koje trebaš prihvatiti i iz kojih moraš učiti. Imati ideju samo je kamenčić u mozaiku uspjeha. Ideja bez egzekucije, koja je rezultat upornosti, danonoćnog rada i odricanja ne vrijedi ništa. Naravno, uz sve navedeno uvijek postoji i taj mali faktor sreće. Ponekad možete sve odraditi savršeno, no baš taj dan vaš klijent završi u problemima i posao otpadne. Takve stvari uvijek su moguće.  Moj cilj bio je stvoriti globalni proizvod i plasirati ga na tržište. Danas, nakon pet godine, mogu reći da polako napredujmo prema cilju.

 

Primjer ste mnogim mladima kako nikad ne treba odustajati od svojih snova. Koja je Vaša poruka njima?

Poduzetništvo nije lijepo, nije ugodno, i nije za svakoga, a nagrada ponekad dolazi prekasno, i ponekad nam se ne čini kao nagrada. Unatoč tomu, svakodnevno smo svjedoci mnogih inspirativnih poduzetničkih priča, bez obzira na njihov uspjeh, jer svaka poduzetnička priča je uspješna. 

 

Više intervjua sa mladim poduzetnicima možete pročitati ovdje.