Vidljivo je kako koronavirus utječe na sve aspekte naših života, a tako i na gospodarstvo. Nakon što je predstavljen prvi paket mjera, premijer Andrej Plenković je izvijestio da je Vlada Republike Hrvatske donijela pojačani paket kako bi održala naše gospodarstvo. 

 

Povećat će državne isplate minimalca s 3250 na 4000 kuna neto, država će plaćati i doprinos na taj iznos kako bi tvrtke zadržale radnike. Pomoć oko isplate minimalca do sada zatražilo je 65 tisuća tvrtki za 400 tisuća zaposlenih, država će subvencirati poslodavce kojima će prihodi pasti preko 20 posto. To će državu u tri mjeseca koštati 8,5 milijardi kuna. “Ovo je poruka poslodavcima: tu smo, razumijemo vas, iza vas smo i sredstva su tu, ali se zato radnici moraju održati zaposlenima i radna mjesta sačuvati”, rekao je Plenković.

 

 Druge mjere pomažu tvrtkama da prežive, ali i da radnici dobiju plaću. Poduzeća koja će imati pad prihoda od 20 do 50 posto bit će omogućeno pravo na odgodu plaćanja poreza na dohodak, porez na dobit i socijalne doprinose te pravo na naknadnu obročnu otplatu. Najavljivali su da će omogućiti otpis svima koji imaju pad prihoda preko 20 posto, no napravljen je tzv. međurazred koji će imati pravo samo na odgodu plaćanja obveza uz naknadnu beskamatnu obročnu otplatu na 24 mjeseca. 

Tvrtkama koje imaju prihod manji od 7,5 milijuna kuna, a pad prihoda im je veći od 50 posto, u potpunosti će otpisati poreze i doprinose u sljedeća tri mjeseca.

 Tvrtkama koje imaju prihod iznad 7,5 milijuna kuna, njih sedam posto, te imaju pad prihoda iznad 50 posto, oslobodit će se plaćanja poreza i doprinosa u iduća tri mjeseca proporcionalno padu prihoda.

 

 Treći element odnosi se na plaćanje PDV-a, koje će se moći odgoditi sve dok se ne naplate izdani računi, no to ne znači oslobađanje od obveze plaćanja PDV-a. Također, rok za predaju financijskih izvještaja za 2019. godinu produžuje se do 30. lipnja, a poduzetnici su oslobođeni plaćanja naknade Fini za objavu financijskih izvještaja.

 

 Jedna  jako protekcionistička mjera jest da najmanje  60 posto poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bude iz Hrvatske. Uz  to, pomoći će se malim mljekarama otkupom svih tržišnih viškova, a promjene zakona bit će usmjerene da pomognu turizmu, kao i niz promjena zakona u korist hotelijera, iznajmljivača, agencija… 

 

Kao izvore financiranje ovih mjera navedeno je otpuštanje rezervi komercijalnim bankama i usmjeravanje dijela tog novca za potrebe države. Priča se o angažmanu mirovinskih fondova i međunarodnih financijskih institucija. Shodno tome, država će biti maksimalno štedljiva i izvršavat će se samo nužni rashodi. Najavljeni su i razgovori sa sindikatima o korekcijama plaća u javnom sektoru. Premijer je naglasio da su mirovine sigurne i ne predviđa njihovo smanjenje. 

 

Jasno nam je da se ovim paketom mjera želi spasiti hrvatsko gospodarstvo zbog utjecaja koronavirusa, no zašto ostati na tome? Ova situacija nam može donijeti i mnogo pozitivnih zaključaka za budućnost, a u glavnom fokusu treba biti da se  ne smijemo oslanjati na turizam kao glavni izvor prihoda (udio u BDP-u je oko 24 posto). Trebamo poticati hrvatske građane da kupuju hrvatsko, a tako i izvoz hrvatskih proizvoda u sve zemlje. Imamo priliku ojačati naše gospodarstvo, a na nama je hoćemo li to uistinu učiniti. 

Mjere Turizam

Prikaz prihoda od turizma u 2016. godini

IZVORI:

https://www.hina.hr/vijest/10331471

https://vlada.gov.hr/vijesti/odlucili-smo-kao-vlada-snazno-stati-iza-hrvatskih-radnika-i-gospodarstva/29133?fbclid=IwAR3scRo6KPTWdVtVEnpsXpU-VX2hIFeBCTcHG7M3IWdgu2rfqlqYNZccgAI