Aplikacija “Financijska pismenost osnovnoškolaca”

Prema istraživanju, temeljenom na metodologiji Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), pokazuje se da najnižu razinu pismenosti imaju mlađi od 19 godina s prosječnom ocjenom financijske pismenosti 9,3 od mogućeg 21 boda. Potaknuta ovim podacima, Ekonomska klinika razvila je aplikaciju kojom je krenula od najmlađih članova naše zajednice.
Aplikacija „Financijska pismenost osnovnoškolaca“ osmišljena je i organizirana s namjerom podizanja financijske pismenosti i edukacije najmlađih članova naše zajednice. Kroz igru i priču prilagođenu njihovoj dobi želimo im približiti osnovne financijske pojmove s kojima se svakodnevno susreću, a koje često ne razumiju. Konačni cilj projekta je da se pravovremeno upoznaju s osnovama funkcioniranja financijskog sustava, kako bi narasli u educirane građane koji će u budućnosti znati upravljati osobnim financijama.

U nastavku ćemo, u nekoliko koraka, objasniti na koji način uspješno instalirati aplikaciju na vlastite mobilne uređaje ili tablete.

1. INSTALIRANJE APLIKACIJE

Prvi korak je svakako instaliranje aplikacije na vlastite uređaje. Aplikacija je namijenjena za ANDORID uređaje. IOS uređaji ne podržavaju navedenu aplikaciju.

Aplikacija Financ. pismenost. oš - Ekonomska klinika

2. SADRŽAJ APLIKACIJE

Aplikacija je podijeljena u dva dijela: dio za odrasle (nazvan Ekonomska klinika) i dio za djecu (nazvan Kviz). Dio za odrasle je podijeljen u četiri dijela; o nama, novosti, pitajte nas i projekti.
Obzirom da je glavna svrha i zadatak Ekonomske klinike pružanje besplatnih ekonomskih savjeta široj javnosti, aplikacijom je omogućeno slanje direktnog upita za sve probleme i pitanja vezana uz područje ekonomije. Osim besplatnih savjeta, Ekonomska klinika organizira niz projekata za različite dobne skupine – poljoprivrednike, građane, djecu, učenike srednjih škola te studente. U aplikaciji pod kategorijom ‘’Projekti’’ opisan je svaki projekt, za koga je namijenjen i u kojem razdoblju se odvija.

3. SADRŽAJ APLIKACIJE NAMIJENJEN DJECI

Kviz financijska pismenost osnovnoškolaca podijeljen je na 14 razina iz područja ekonomije. Potrebe i želje, novac, valute, kartice, banke, krediti, štednja, financije, TV, internet, trgovina, budžet, osiguranje i poduzetništvo. Kroz navedene kategorije provjerava se usvojenost osnovnih ekonomskih pojmova, ali i samo razumijevanje funkcioniranja poslovanja banaka, štednje ili marketinga, naravno na razini razumljivoj djeci nižih uzrasta. Kategorije su međusobno povezane i nadovezuju se jedna na drugu tako da učenici prelaskom iz kategorije u kategoriju proširuju svoje znanje i usvajaju sve više i više informacija. Prva razina, potrebe i želje, ujedno je i najlakša, odnosno najosnovnija, a zadnja razina poduzetništvo je najteža jer zahtijeva poznavanje pojmova koji se usvajaju u prethodnim razinama. Kako bi svi pristupnici kvizu imali jednake uvjete, predznanja, svaka razina započinje probnim kvizom u kojem učenici usvajaj osnovne informacije koje su potrebne za prelazak razine, ali i kako bi bili spremni krenuti s natjecateljskim dijelom kviza. Dakle, probni kviz je svojevrsna vježba učenicima koja ih priprema na natjecanje, u njemu se ne skupljaju bodovi već se učenici informiraju. U natjecateljskom dijelu kviza učenici skupljaju bodove i međusobno se natječu. U svakom trenutku mogu vidjeti koji su na rang listi jer je za sudjelovanje potrebna prijava s korisničkim podacima. Učenik samostalno odabire pod kojim će se imenom prijaviti, to je ime ujedno vidljivo na rang listi kao i škola iz koje dolazi te samo bodovno stanje. Bodovi se skupljaju točnim i brzim odgovorima, a najuspješniji natjecatelji bit će nagrađeni vrijednim nagradama.

 

4. SADRŽAJ APLIKACIJE NAMIJENJEN ODRASLIMA

Ekonomska klinika zamišljena je kao udruga koja prvenstveno savjetuje građane pa je tako i aplikacija prije svega namijenjena odraslima. Osim dijela kviza namijenjenog djeci, aplikacija je podijeljena na četiri dijela; o nama, novosti, pitajte nas i projekti. Dijelom “O nama” informiramo vas o samoj Ekonomskoj klinici, našim ciljevima, dugoročnim planovima i što je naša glavna vizija kojoj težimo. “Novosti” je kategorija u kojoj možete pronaći aktualne vijesti iz svijeta ekonomije i poslovanja. Kategorija kojom se ujedno ostvaruje naša misija je “Pitajte nas”. Ova kategorija je namijenjena svima onima koji imaju nedoumice, nisu dovoljno informirani ili im je svijet poduzetništva i ekonomije nešto posve novo. Slobodni ste pitati bilo koje pitanje iz svijeta ekonomije, a mi ćemo se potruditi odgovoriti u najkraćem mogućem roku s informacijama koje su vam potrebne. Zadnja kategorija, ali ništa manje važna su “Projekti”. Tu su navedeni i opisani svi projekti koje Ekonomska klinika provodi svake godine, a namijenjeni su svima. Tako je projekt Financijska pismenost osnovnoškolaca namijenjen učenicima drugih i trećih razreda, Poduzetnik budućnosti je namijenjen maturantima, Poduzetnički sprint studentima i mladima, Meet Up- poduzetnicima i mladima, Osobne financije svima koji su željni stjecanja znanja, a Akademija za OPG prvenstveno onima koje se žele ili se već bave poljoprivredom. Svi ovi projekti se provode s jednom svrhom, a to je stvaranja temelja za konkurentnije društvo.