Jeste li znali kako najnižu razinu financijske pismenosti pokazuju mlađi od 19 godina s prosječnih 9,3 bodova od ukupno 21?

Logično, zar ne? Radi se o djeci, osnovnoškolcima i srednjoškolcima koji su još dovoljno mladi da im riječi poput kredita, kamata i valuta ne budu ni na kraj pameti. Uz to, riječ je i o dobnoj skupini koja pažljivo bira sadržaj koji će upijati. Naravno, s iznimkom brojnih podataka i definicija koje su dužni naučiti za vrijeme svog školskog obrazovanja.

Ipak, temelji financijske pismenosti još uvijek se nisu našli među područjima u koje zadire naš školski sustav. Tako mnogi, tek za svojih studentskih dana nauče kako za dignuti lovu s bankomata prvotno moraš imati istu na računu i kako ne možeš dignuti kredit da platiš kavu ekipi nakon ispita.

No, mi smo to odlučili promijeniti!

Na posao smo se bacili u jesen 2016. godine kad smo pokrenuli vlastiti projekt pod imenom Financijska pismenost osnovnoškolaca. Naši vrijedni članovi tada su uz mnogobrojne studentske obaveze, posao i (nemojmo se lagati) izlaske, u svoj raspored dodali i posjete drugim i trećim razredima osnovne škole. Održane su tako mnogobrojne radionice i predavanja u školama diljem Zagreba tijekom kojih su mališani imali priliku upijati raznolika znanja iz područja financija.

S vremenom je upita za radionicama i predavanjima bilo sve više, a pozivi su stizali iz cijele Hrvatske. Koliko god nas je isto radovalo, to smo bili svjesniji problema kako ograničeni vremenskim i financijskim čimbenicima, brojne upite nećemo moći ispuniti.

Ali, ne bi Ekonomska klinika bila Ekonomska KLINIKA kad ne bi imala lijek za svaki problem!

Nakon malo razbijanja glave, još malo neprospavanih noći i jako puno istraživanja, našli smo rješenje za sve naše probleme – odlučili smo razviti mobilnu aplikaciju koja će jednostavnim klikom biti dostupna osnovnoškolcima diljem Hrvatske!

Aplikacija Ekonomska klinika tako je namijenjena učenicima nižih razreda osnovne škole koji putem iste na njima prilagođen način mogu steći vrijedna znanja iz područja ekonomije – od financija i trgovine do poduzetništva. Kako? Rješavanjem kviza tijekom kojeg prvotno uče, a kasnije se i natječu. Umreženi s osnovnoškolcima diljem Hrvatske, mališani u svakom trenutku mogu vidjeti kako rangiraju u odnosu na svoje vršnjake, a za one najbolje smo pripremili i nagrade. Deset najbolje rangiranih učenika, Privredna banka Zagreb nagradit će poklon bonom od čak 500,00 kuna.

Naravno, upoznati s činjenicom kako će se aplikacija najvjerojatnije nalaziti na uređaju njihovih roditelja, u aplikaciju smo dodali i dio za odrasle. Dio za odrasle omogućuje praćenje informacija o mnogobrojnim novostima i besplatnim projektima naše udruge te direktno kontaktiranje naših članova s obzirom na to da se Ekonomska klinika bavi i besplatnim savjetovanjem građana i poduzetnika o financijskim i ekonomskim temama.

Kad planiramo lansirati aplikaciju? Ma već je vani! Od ponedjeljka, 28. siječnja 2019. godine aplikaciju EKONOMSKA KLINIKA moguće je BESPLATNO preuzeti putem Google Playa što je čini dostupnom za sve ANDROID uređaje.

 

 

Članak pripremila:

Iva Fabris -Ekonomska klinika

Iva Fabris
Marketing & PR

Leave a comment