Ovog tjedna započelo je 3. izdanje Akademije za OPG-ove u organizaciji naše studentske udruge, Ekonomske klinike. U sklopu akademije ove godine će se u periodu od 22. studenog do 20. prosinca održati čak 5 besplatnih predavanja svakog četvrtka s početkom u 18 sati na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Tim povodom, porazgovarali smo s predavačicom dosadašnjih, ali i ovogodišnjeg izdanja Akademije za OPG, Ana-Marijom Špicnagel Ćurko, vlasnicom IPS konzaltinga.

Što Vas je nagnalo na suradnju s Ekonomskom klinikom u sklopu projekta Akademije za OPG na kojem ste i sama bila predavačica te kako je spomenuto iskustvo utjecalo na Vas i Vaše poduzeće IPS konzalting?

Akademija za OPG je hvalevrijedan projekt koji na vrlo interaktivan način donosi edukativne teme zanimljive poljoprivrednim proizvođačima i onima koji se tek planiraju upustiti u agro-poduzetničke vode. S obzirom na to da je vizija naše tvrtke unaprjeđenje poduzetničke strukture i prijenos znanja u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru, želja nam je bila podijeliti dio našeg iskustva upravo u sklopu ovog projekta Ekonomske klinike. Izuzetno smo zadovoljni dosadašnjim aktivnostima i vjerujemo kako će biti još puno prilika za daljnji razvoj zajedničke suradnje.

Ove godine Akademija za OPG obilježava treću godinu djelovanja te nastoji proširiti područja educiranja. Tema Vašeg predavanja su instrumenti financiranja ruralnog razvoja koja će korelirati s radionicom računovodstva. Mislite li da su vlasnici OPG-ova dovoljno educirani o krucijalnim stvarima za pokretanje i funkcioniranje vlastitih gospodarstava?

Za razliku od prošle godine kad je glavni fokus bio na EU fondovima, ove godine smo odlučili sudjelovati u organizaciji radionice koja je usko povezana s instrumentima financiranja. Naime, tijekom rada smo imali priliku upoznati brojne klijente koji imaju jasnu viziju i poslovnu ideju koju žele realizirati, no istovremeno nemaju definiranu i zatvorenu financijsku konstrukciju projekta. S obzirom na to da je Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s HAMAG BICRO-om i HBOR-om ove jeseni otvorilo financijske instrumente vezane uz financiranje poljoprivrednih projekata uz znatno jeftinije kamatne stope, vjerujemo kako bi ovo predavanje moglo biti od koristi za veliki broj poljoprivrednih gospodarstava. Jedna od glavnih prednosti prijave na instrumente financiranja u odnosu na natječaje s bespovratnim sredstvima je brzina obrade zahtjeva i mogućnost brze realizacije samog projekta što poljoprivrednicima omogućava da se kvalitetno i ažurno prilagođavaju novim trendovima na tržištu. Kako se radi o novim instrumentima, mišljenja smo kako brojni OPG-ovi još uvijek ne raspolažu svim potrebnim informacijama.

Što mislite, koji su glavni problemi s kojima se današnji vlasnici OPG-ova susreću? Nedostatak sredstava, manjak informacija o financiranju, konkurencija ili pak nešto drugo?

Kako se često može čuti i u medijima, sektor poljoprivrede je danas zaista suočen s nizom poteškoća koje direktno i indirektno utječu na uspješnost i održivost poslovanja. Neke od njih uključuju nedostatak sezonske radne snage, velika količina administracije, komplicirana i vremenski dugotrajna procedura prijave na natječaje, nepovoljni financijski instrumenti i slično. Uz navedeno, svakako bih navela kako je skeptičnost poljoprivrednika još uvijek dosta izražen problem. Naime, određeni broj poljoprivrednika ne vjeruje u pripremu projekata te se zna dogoditi situacija da poljoprivrednik s dobrom poslovnom idejom i odličnim natječajnim predispozicijama na kraju odustane od projekta i tako si dodatno oteža poslovanje.

Jesu li se u zadnjih godinu dana trendovi na tom tržištu promijenili i očekujete li kakve promjene u nadolazećoj godini?

Promjene su svakako vidljive i odnose se na resorno Ministarstvo poljoprivrede i Agenciju, ali i na same poljoprivrednike. Kada se govori o poljoprivrednicima, možemo reći kako je vidljiv nešto veći interes za otvorene natječaje, ali i sve je češće pravovremeno informiranje o budućim natječajima što je u svakom slučaju pohvalno i konstruktivno. S druge strane, Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi daju naznake nekih novih trendova po pitanju natječaja, prioritetnih sektora, sustava financiranja, ali i novog programskog okvira za razdoblje 2020. do 2027. godine.

Kakva je budućnost obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava imajući na umu da svake godine bilježimo negativan trend broja  OPG-ova?

S obzirom na kompleksnost pitanja nemoguće je dati jednoznačan odgovor. Međutim, prema našem međunarodnom iskustvu budućnost obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u prvom redu ovisi o njihovim nositeljima. Sektor poljoprivrede kao i sve druge djelatnosti doživljava tektonske promjene iz godine u godinu, iz dana u dan. Brzina prilagodbe novonastalim promjenama kao i tržišna orijentiranost su elementi koji mogu napraviti razliku između uspješnog i neuspješnog poljoprivrednog gospodarstva. Kontinuirana i interdisciplinarna edukacija te primjena novih inovativnih i ICT tehnologija predstavljaju ključ za održivi razvoj poljoprivrednih gospodarstava kako u Hrvatskoj tako i u Europi.

Mislite li da jedan ovakav projekt, kao što je Akademija za OPG, može uvelike doprinijeti i educirati trenutne, ali i buduće vlasnike OPG-a, te potaknuti one koje se još odlučuju odvažiti na veliki korak kao što je pokretanja vlastitog posla?

Akademija za OPG je svakako hvalevrijedan projekt koji uvelike može doprinijeti edukaciji postojećih i budućih vlasnika poljoprivrednih gospodarstava. S obzirom na to da projekt okuplja vrlo svestran tim stručnjaka te obrađuje niz tema s kojima se poljoprivrednici susreću na dnevnoj bazi vjerujem kako će svatko pronaći bar jednu zanimljivu temu.

Za kraj, kakva su Vaša očekivanja ovogodišnje Akademije za OPG te što bi poručili čitateljima?

S obzirom na niz vrlo zanimljivih i edukativnih tema očekujem da će navedeni projekt polučiti interes poljoprivrednika i onih koji se žele početi baviti poljoprivrednom proizvodnjom. Vjerujem kako će planirane radionice pomoći vlasnicima OPG-ova u još uspješnijem vođenju poljoprivredne proizvodnje. S druge strane, budućim će potencijalnim poljoprivrednicima ponuditi odgovore na neka od gorućih pitanja i ohrabriti ih da se odvaže na sljedeće korake.

Ukoliko vam se naš projekt čini zanimljivim te želite i sami sudjelovati, pozivamo vas da zapratite Facebook stranicu projekta Akademija za OPG i prijavite se za neko od sljedećih predavanja. Vidimo se!

 

Intervju pripremio:

Ivan Krajinovic - Ekonomska klinika

Ivan Krajinović
Marketing & PR