Donosimo vam priču Tee Zavacki, diplomirane FER-ovke i vlasnice platforme TeaTime. Doznajte kako je kreirala karijeru po svojoj mjeri, zašto vjeruje u potencijal hrvatskog tržišta, kako balansira „stalni posao“ i „obrt sa strane“, koji su joj planovi za budućnost i što poručuje svima koji se žele okušati u poduzetništvu!

 

Za početak, reci nam ukratko o platformi TeaTime te što te motiviralo na osnivanje iste?
TeaTime je nastao iz osobne frustracije. Diplomirala sam i ponovno sam se osjećala kao početnik u poslovnom svijetu. Istovremeno sam imala puno entuzijazma i radne energije, ali nisam znala u što je uložiti. Nakon neuspješne potrage za mjestom na kojem ću pronaći „upute za uspjeh u poslovnom svijetu“, odlučila sam ga kreirati sama.

U protekle dvije godine od pokretanja TeaTimea shvatila sam da je najveće ulaganje koje mladi profesionalac može napraviti na početku svoje karijere upravo ulaganje u izgradnju kvalitetnog mindseta i dobrih navika. TeaTime je tako postao platforma na kojoj kroz članke, podcast, radionice i predavanja dijelim primjenjive alate, korisne informacije i motivirajuće priče koje dokazuju da je moguće kreirati karijeru baš po tvojoj mjeri.

 

Koliko smatraš da je tvoje obrazovanje utjecalo na ono čime se baviš danas?
FER (Fakultet elektrotehnike i računarstva) je naizgled teško povezati s onim što radim danas, kako kroz TeaTime, tako i kao konzultantica za korisničko iskustvo od 9 do 5. Međutim, rekla bih da je FER bio ključan u razvoju sustavnog i analitičkog načina razmišljanja koji se, prema riječima drugih, osjeti u mojim tekstovima i radionicama.  Također danas, iz nešto drugačije perspektive, često surađujem s IT industrijom upravo zbog toga što razumijem način razmišljanja i specifične izazove unutar industrije. Jedina potencijalna zamka formalnog obrazovanja koju moram istaknuti glasi – poslovni svijet će te vrlo brzo smjestiti u određenu kutiju inženjera/psihologa/dizajnera ako mu to dozvoliš. I baš zato moram spomenuti da tvoja diploma ne govori baš ništa o poslu koji možeš raditi nakon što ti je uruče.

 

Možeš li nam otkriti svoje planove za budućnost?
Nemam ih. Kao netko tko je sklon planiranju i 10 godina unaprijed, odlučila sam u ovom periodu svoje karijere napraviti upravo suprotno – ne planirati ništa (barem ne dugoročno). Jedini plan za sljedećih godinu dana je birati projekte koji mi uzrokuju poznatu kombinaciju uzbuđenja i straha, pročitati 20-ak novih knjiga, pisati, snimati podcast, razvijati vještine koje su mi svakodnevno potrebne, napisati novi ebook, posjetiti svjetske konferencije…zapravo, kad malo bolje razmislim, već imam sasvim dovoljno planova za sljedećih 365 dana.

 

S kojim se problemima kao poduzetnica susrećeš svakodnevno u svom radu?
Budući da nisam „samo“ poduzetnica, moj glavni izazov trenutno je balansiranje TeaTimea i „redovnog posla“. Ograničeni broj sati u danu zahtijeva fokus i odabir prioriteta, što mi je ponekad teško definirati (posebno kada me obje uloge podjednako inspiriraju).

 

Po tebi, koji je najveći rizik poduzetništva u Hrvatskoj? Pruža li inozemstvo zbilja puno bolje šanse i mogućnosti?
Nisam bila poduzetnik u inozemstvu, ali sam godinu dana radila i studirala u Njemačkoj. Ta godina me naučila da su elementi poput jasnog cilja, motivacije, discipline, fokusa i puno rada presudni za uspjeh – bez obzira na to gdje se nalazimo. Vjerujem da je administracija možda jednostavnija u Njemačkoj ili Švedskoj. Vjerujem da su davanja možda manja. Vjerujem da je zajednica poduzetnika ili freelancera razvijenija. Ali isto tako vjerujem da hrvatsko tržište ima ogroman potencijal upravo zato što je „nerazvijeno“. Za razliku od inozemstva u kojem je značajan broj dobrih ideja odavno realiziran, u Hrvatskoj ima dovoljno prostora za svakoga tko se želi istaknuti kvalitetom i radom koji je spreman uložiti.

 

Ekonomska klinika provodi različite projekte namijenjene poticanju poduzetništva. Među njima je i Poduzetnički sprint na kojem si i sama sudjelovala i imala priliku prenijeti svoje iskustvo i napredak. Misliš li da su mladi danas dovoljno „hrabri“ poduzeti takav pothvat? Ima li u Hrvatskoj mjesta za nove mlade poduzetnike?
Kao što sam spomenula, mjesta ima, posebno kada se odmaknemo od uske niše tehnoloških start-upova. Također, osobno sam upoznala mlade ljude koji pokreću i realiziraju svoje ideje, sve od kvartovske pekarnice do plesnog studija. Međutim, isto tako moram spomenuti da ne moramo svi biti poduzetnici samo zato što je to danas uzbudljivo i privlačno. Osobno volim isticati da u današnjem poslovnom svijetu imaš slobodu raditi upravo onu kombinaciju poslova koja najbolje odgovara tvojim interesima i željama. U mom slučaju to je trenutno „stalni posao“ i „obrt sa strane“ (što je puno sigurnija kombinacija za štrebera poput mene).

 

Koji je tvoj savjet za njih?
Digitalno vrijeme u kojem živimo nudi jednu veliku prednost – ne moraš skočiti kako bi testirao ima li tvoja ideja smisla. Ako na primjer želiš biti fotograf, ne moraš dati otkaz, posvađati se s roditeljima i otputovati u Ameriku. U današnje vrijeme je moguće pronaći besplatne edukacije online, fotografirati mobitelom, prezentirati svoj rad na Instagramu i dobiti feedback zajednice. Vjerujem da uvijek postoji jedna verzija ideje koja ne zahtijeva velika ulaganja i drastične odluke, a dopušta ti da testiraš je li tvoja ideja održiva i važnije – koliko te uopće veseli.

 

Intervju pripremila:

Marijana Mišić
Marketing & PR

 

Leave a comment