Ekonomska klinika odlučila je osmisliti projekt namijenjen široj i akademskoj zajednici u svrhu educiranja o osnovnim financijskim pojmovima. Cilj projekta jest stvoriti financijski pismene i odgovorne ljude koji odgovorno upravljaju svojim financijama.

Projekt se provodi kroz okupljanje stručnjaka u području upravljanja osobnim financijama te stručnjacima iz pojedinih poduzeća i pojedinih financijskih institucija koji svojim edukativnim predavanjima utječu na podizanje financijske pismenosti sudionika te ih savjetuju kako pametno ulagati, trošiti i štedjeti svoj novac.

Provođenjem ovog projekta uvidjeli smo priliku za educiranje građana bez obzira na njihovu životnu dob i razinu financijske pismenosti. Sudionici projekta imaju priliku upoznati se s osnovnim pojmovima povezanim uz osobne financije i financijsku industriju te time podignuti razinu svoje financijske pismenosti. Teme na predavanjima pokušavaju obuhvatiti veliki dio osobnih financija koji je uistinu zanimljiv široj javnosti. Tako su teme ovogodišnjeg predavanja bile: Odluke o kupovini, Štednja i oblici štednje, Vrste osiguranja, Investiranje te Porezi. Stečena znanja kroz predavanja, sudionicima će koristi na posljednjoj radionici gdje će naučene teorijske pojmove primijeniti u praksi te sami definirati vlastitu financijsku poziciju. Predavanjima se nastoji pokriti što više područja iz osobnih financija koja će pomoći sudionicima u lakšem i boljem upravljanju financija u  svakodnevnici.

Ove godine po drugi puta, proveli smo projekt te je kao novost uveden priručnik za osobne financije. Osmišljen je kao jednostavniji način pribavljanja informacija o ključnim pojmovima koje su potrebne svakom za odgovorno upravljanje svojim financijama. Također, od ove godine, osim zlatnog partnera Wustenrota, provodimo suradnju s Hanfom na projektu, koja pomaže u provođenju predavanja o investiranju vlastitih sredstava.

Svoj projekt nastojimo proširiti i na ostale gradove u Republici Hrvatskoj te tako povećati opću razinu financijsku pismenosti koja je još uvijek na zabrinjavajuće niskim razinama. Prvi korak u provođenju toga je proširenje u Rijeku, gdje bi se projekt izvodio na Ekonomskom fakultetu u Rijeci.

Leave a comment